اختلال دو قطبی و تاثیرات آن در زندگی روزمره
اختلال دوقطبی، یا به طور رسمی اختلال افسردگی دوقطبی، یک اختلال روانی است که با تغییرات گسترده و متناوب در روحیات و سطوح انرژی فرد همراه است. این اختلال به دو حالت اصلی تقسیم میشود: حالت افسردگی شدید (دپرسیون) و حالت بالا (منیا)، که هر کدام دارای ویژگیها و نشانههای خاصی هستند.
در حالت افسردگی شدید، فرد با احساس افسردگی عمیق و پایدار روبرو میشود. او از علاقه و لذتبردن در فعالیتهای روزمره خود سستی میکند و در بسیاری از موارد احساس بیارزشی و بیمنزلتی دارد. کاهش انرژی، خستگی، کمبود تمرکز و اختلال در الگوی خواب و اشتها نیز علائم متداول در این حالت هستند.
حالت بالا یا منیا، به عکس حالت افسردگی شدید، با افزایش انرژی و هیجانات قوی، روحیه بالا و خشنودی غیرمعمول همراه است.
از اختلال دو قطبی به عنوان اختلال خلقی یاد میشود. اختلال دو قطبی یا افسردگی شیدایی برای خود فرد آزار دهنده است. اطرافیان نیز در تاثیر این اختلال قرار میگیرند. زمانی خوش اخلاق، نرم و باگذشت و زمانی دیگر پرخاشگر و کینه توز. خود فرد نیز از این تغییرات رفتاری بخوبی آگاه است اما در کنترل رفتارهایش ناتوان میباشد.ولی به رفتارهایش به دیده بیماری نگاه نمیکند. زمانی عاشق و شیدا و زمانی فارق و تنها. با هیجان فراوان شروع به کاری میکند اما به اتمام نرسیده اسیر این اختلال شده و کار را ترک میکند. کارهای نیمه تمام، جدایی از همسر یا معشوقه برایش عذاب آور است خود نیز دلیل این رفتارهایش را نمیداند. تصمیم میگیرد روحش را مهار کند. باز به نوع دیگری زندگی را شروع میکند و در نیمه راه دوباره افسرده و رها میشود.
اختلال دو قطبی
در صورت مشاهده چنین رفتاری حتما با مشاوره روانشناسی او را از اختلالی که دارد آگاه کنید. مشاوره خانواده آویژه پیشنهاد میکند اگر در میان افراد خانواده چنین کسی را دارید خودتان نیز از مشاوره غافل نشوید. رفتار افراد خانواده با چنین فردی باید از روی آگاهی باشد. او را درک کنند و کمک کنند راه درمان پیش بگیرد. او به دلیل اختلالات رفتاری از خواسته ها و علایق خود رنج میبرد. او فردی دو شخصیتی میشود. فردی که سردرگم رفتار ناخواسته خویش است. او دچار اختلال شخصیت شده است. او نمیداند چه چیزی را برای همیشه دوست دارد و چه چیزی را دوست ندارد. او دچار اختلال دو قطبی یا مانیا شده است.
علائم اختلال دوقطبی
علائم اختلال دو قطبی عبارتند از : رها کردن معشوقه ای که از سویدای جان دوست دارد. رها کردن هنر، ورزش یا شغلی که با علاقه مندی فراوان شروع کرده است. از دیگر علائم اختلال دو قطبی رها کردن تحصیلات است. او در بیشتر موارد به دنبال مقصر میگردد و در چرخه رفتاری خود با مقصرهایی که در ذهنش ساخته بدخلقی و پرخاشگری میکند. از علائم اختلال دو قطبی علاقه به تنهایی است. او دوست ندارد در جمع حاضر شود. به مادر وابستگی مفرط دارد و بیشتر ترسو بار می آید. اما همین فرد ترسو زمانی هم جرئت به خرج داده و با دیگران درگیر میشود و به ضرب و شتم میپردازد. بیشتر نا امید است و حرف از خودکشی میزند. حتی اقدام به خودکشی نیز میکند. اما نا امید نباشید. این اختلال درمان دارد.
تعریف اختلال دو قطبی
تعریف اختلال دو قطبی ازنامگذاریش پیدا است. در تعریف اختلال دو قطبی میتوان گفت : اختلال خلقی که ثابت نیست و تغییر میکند. دیگر تعریف اختلال دو قطبی گاه افسرده بودن و گاه پرنشاط وافر بودن است که به حالت دوم مانیا گفته میشود. این اختلال به سه دوره شدید، متوسط و خفیف تقسیم میشود. در حالت شدید ممکن است دچار بهت نیز شود. در این حالت حرف نمیزند و فقط به یک نقطه خیره میماند. که با دارو وگاه بستری شدن بهبود می یابد. بطور کلی دوران زندگی این افراد به دو دوره افسردگی و یا شیدایی میگذرد. در دوران افسردگی کم تحرک و بی انرژی و در دوران شیدایی پر انرژی و پرتحرک. در دوران افسردگی تمایل به انجام هیچ کاری حتی نظافت شخصی ندارند و در دوران شیدایی شادمانه به آرزوهای دور و دراز جامه عمل میپوشانند.
ابتلا به اختلال دو قطبی
ابتلا به اختلال دو قطبی احتمال میرود ژنتیکی باشد. ابتلا به اختلال دو قطبی در اثر فشارهای روحی فراوان در زمان کودکی یا بارداری مادر هم ممکن است بوجود بیاید. کودکانی که دچار تعرض جنسی یا جسمی بوده اند نیز در معرض چنین بیماری هستند. با این بیماران باید مدارا کرد چون تصمیم ها و خلقشان در کنترلشان نیست. مگر مداوا شوند. شما میتوانید در زمینه تربیت کودک تان از مشاوره کودک دروغگو هم استفاده کنید.